Behandelingen
Vullingen

Wanneer bacteriën eenmaal een gaatje hebben veroorzaakt, zit er niets anders op om het geïnfecteerde deel van de tand of kies te verwijderen en hiervoor in de plaats een vulling te plaatsen. In onze praktijk gebruiken we alleen witte vullingen dit wordt ookwel composiet genoemd. We hebben twee varianten:

  • een goed polijstbaar composiet, deze wordt gebruikt in de tanden om een mooi glanzend effect te krijgen.
  • een slijtvast type composiet, om in de kiezen te gebruiken.

Composiet hecht aan de tand of kies, maar hiervoor moet het wel goed droog worden gelegd. In onze praktijk wordt een rubberdam gebruikt. Deze lap wordt over de tand of kies geplaatst om deze te isoleren van de rest van de mond. Op deze manier wordt onder de best mogelijke omstandigheden de vulling aangebracht. Onder de lap kunt u gewoon blijven slikken. De grootte van de vullingen bepaalt de kosten onderstaand voorbeeld maakt dit duidelijk in het geval van een 3-vlaksvulling.

  

In het melkgebit kan het soms beter zijn om de gaatjes na het schoonmaken open te laten (slicen). Hiervoor is een goede mondhygiëne en reinigbaarheid noodzakelijk. Op deze manier wordt de behandeling bij kinderen vereenvoudigd en de kans op ontwikkeling van angst verkleind.  

Bij ernstige slijtage van tanden en kiezen is het opbouwen van de elementen een manier om verdere slijtage tegen te gaan. Er wordt hierbij vulmateriaal aangebracht bij de boventanden en hierbij een kauwbeweging over de hoektanden gemaakt.  Tevens kunnen de versleten elementen beschermt worden met een knarsplaat. Deze plaat wordt 's nachts gedragen om bij knarsen verdere slijtage van de tanden en kiezen te voorkomen.